Ostvarila san mnogih: Sumaya Felić primljena na čuveni Univerzitet u Oxfordu

Vijesti
Foto: Sumaya Felić

Bosanka sa adresom u Velikoj Britaniji, Sumaya Felić, ostvarila je san mnogih – primljena je na čuveni Oxford Univerzitet.

Tim povodom oglasila se njena nastavnica iz Bosanske škole u Londonu, Semira Jakupović, koja je povodom velikog Sumayinog uspjeha napisala jedno emotivno pismo koje prenosimo u cjelosti:

Trnovit je put do zvijezda

Često volim citirati poslovice, pa tako i navedenu koja sadrži mnogo mudrosti u sebi.

Put do zvijezda je trnovit i nije uvijek posut ružama, ali nije nemoguć ako je želja za uspjehom dovoljno jaka.

Svakodnevno čitamo o uspješnim Bosancima I Hercegovcima širom svijeta, a danas sa vama želim podijeliti uspjeh jedne mlade djevojke koja se zove Sumaya Felić i živi ovdje u Velikoj Britaniji.

Sumaya je dokazala da se uz jaku volju, red i disciplinu može postići veliki uspjeh na polju obrazovanja, pa je svojim velikim trudom osigurala mjesto na jednom od najpoznatijih univerziteta na svijetu. To je ujedno i najstariji univerzitet u anglofonskom svijetu.

Dobiti mjesto na Oxfordu je san mnogih, a Sumaya je postigla nevjerovatan uspjeh .

Mjesec august je mjesec rezultata priprema za upis na univerzitet, a Sumaya je postigla najviše ocjene iz predmeta matematika, viša matematika i fizika na Woodhouse Collegu i s tim ispunila sve uslove za upis studija matematike u Oxfordu.

Inače, Oxford Univerzitet ima veliku reputaciju u svijetu i zauzima vodece mjesto na listi najboljih svjetskih univerziteta. Budući studenti prolaze kroz rigorozne testove i intervjue, na kojima moraju pokazati veliki nivo znanja, inteligencije i spremnosti da riješe matematičke probleme.

Devet bh. studenata dobilo Chevening stipendiju vlade Velike Britanije

Za one koji žele da više saznaju kroz koji proces za upis je potrebno proci je bitno napomenuti da je Sumaya morala proći pismeni test u oktobru pod nazivom MAT (Mathematical Admissions Test), a nakon toga i usmene intervjue u decembru prošle godine, gdje studenti traze rješenja za matematičke probleme s profesorom i tako pokazuju svoju spremnost I inteligenciju. U januaru ove godine Sumaya je dobila ponudu na Oxford Univerzitetu uz uslov da postigne 2A* I 1A , sto su najviše ocjene za ulazak na Oxford Univerzitet.

Rezultati koje je Sumaya dobila, samo su još jedna potvrda njenog dugotrajnog teškog rada da postigne ono najbolje.

Na dan A-level rezultata Sumaya je na Instagram profilu Woodhouse Collega izjavila sljedeće:

”San je postao java, dokaz da se težak rad uvijek isplati. Veoma sam zahvalna svima koji su me podržavali na ovom putu.”

Sumaya Felić

Bez obzira na velike obaveze u redovnom obrazovanju u britanskom sistemu, Sumaya nikada nije zaboravila svoje bosansko-hercegovačke korijene. Pored redovnog obrazovanja, nalazila je vrijeme da redovno pohađa i dopunsko obrazovanje na bosanskom i slovenskom jeziku.

Inače, njena mama Ludmila je odrasla u Sloveniji, pa je tako interes za učenje i ovog jezika privlačio Sumayu.

Sumaya je moja bivša učenica kojoj sam predavala u BiH Dopunskoj Školi u Londonu. Upoznala sam je kao skromnu djevojčicu koja je prije više od jedne decenije dosla u našu školu zajedno sa svojim bratom Alemom i nanom Rubijom, koja je uvijek bila od velike pomoći. Sumaya je imala veliku želju za učenjem i to ne samo u učionici. Pokazivala je izuzetnu volju i davala svoj doprinos školskim vannastavnim aktivnostima kao što su školske priredbe, Skupovi BiH dopunskih škola u VB, te komemoraciji genocida u Srebrenici.

Raduje me uspjeh svakog našeg učenika kao da su i moja djeca, a vjerujem da mnogi od vas dijele moje mišljenje. Uspjeh naše djece je veoma bitan za uspješno promovisanje naše domovine Bosne i Hercegovine u cijelom svijetu, a mislim da Sumaya može biti uzor i motivacija mnogim mladim ljudima da nađu svoj put “do zvijezda”.

Amina Seferagić iz Ilijaša stekla titulu doktora nauka na Univerzitetu u Gentu

Ovom prilikom želim da čestitam Sumayi i njenoj porodici na izuzetnom uspjehu, te joj poželim mnogo zdravlja, sreće i uspjeha u budućem školovanju i budućnosti.

Mislim da cijela naša BiH komuna ne samo u Londonu, nego i u VB i cijelom svijetu može biti ponosna na nju.

Sumaya, svaka čast! Zaslužen uspjeh! Koračaj ponosno!napisala je nastavnica Semira Jakupović.