Na današnji dan “Zmajevi” predvođeni “Dijamantom” razbili Belgiju u Genku

Iz Sehare

Da Zmajevi nisu uvijek gubili od reprezentacija kao što je Gruzija i da smo nekada gazili sve pred sobom, vrijedi se prisjetiti ovog 28. marta 2022. godine.

Danas je, naime, 13. godišnjica od noći kada je komentator Marjan Mijajlović dao Edinu Džeki nadimak Dijamant, a fudbalskoj reprezentaciji BiH Zmajevi.

Te noći na Cristal Areni u Genku Bosna i Hercegovina je pobijedila Blegiju sa 4:2. Bila je to jedna od najboljih utakmica Zmajeva svih vremena.

Nakon prvog gola, kojeg je maestralno postigao Džeko, tadašnji napadač Wolfsburga, Mijajlović je pet puta izgovorio ‘Džeko’ i tri puta ‘Dijamant’ što je do danas ostao i zauvijek će ostati nadimak najboljem napadaču u historiji naše domovine.

Mijajlović je utakmicu prenosio sa tada povrijeđenim Vedadom Ibiševićem, koji je u prvom dijelu bundesligaške sezone 2008/09 bio prvi strijelac lige.

Našu reprezentaciju je u to vrijeme s klupe predvodio Miroslav Ćiro Blažević. Samo tri dana poslije blistave noći u Genku, Zmajevi su istog rivala dočekali u Zenici i pobijedili ga sa 2:1.

Na kraju kvalifikacionoog ciklusa za Mundijal u Južnoj Africi Zmajevi su završili drugi u grupi, ali su u baražu zaustavljeni od Portugala koji je slavio s ukupnih 2:0.

Noć u Genku ostat će zapamćena kao noć od koje je krenuo procvat bh. fudbala jer je reprezentacija u narednih nekoliko godina konstantno bila na vrhunskom nivou što potvrđuje činjenica da smo sve do 2015. godine završavali među top dvije reprezentacije u kvalifikacijama, piše radiosarajevo.ba.