Foto: Coolinarka
Topa – neizostavno jelo za iftar…
Bez tope se ramazanski iftar ne može zamisliti. Zato vam donosimo jedan tradicionalni recept za ovo jelo koje je obično prvo na iftarskoj sofri.
Sastojci
mladi sir
mozzarela
masni sir – Travnički
pavlaka
malo mlijeka
mala kašika brašna
50 gr putera
so
Priprema
1.
U tavi ili aluminijskom tanjuru staviti mladi sir, masni sir, mozzarelu, pavlaku, puter. Možete pomiješati bilo koji sir od ovih pobrojanih. Neko stavlja i feta sir.
2.
Količinu prilagodite vašoj potrebi i vašem ukusu. Možete staviti i svega podjednako.
3.
Sve dobro izmješati da se istopi i na kraju dodati malo soli.
4.
Po želji mozete staviti jaje, koje će te staviti na samom početku zajedno s ostalim sastojcima.
5.
Gotovu topu možete preliti istopljenim puterom i služiti uz vruć somun.