U Bursi održana promocija knjige “Miris čežnje” autorice Ilde Grabovica Arnautović

Reportaže

U prostorijama Konzulata Bosne i Hercegovine u Bursi 24. juna 2024. godine održana je promocija knjige “Miris čežnje” bosanskohercegovačke autorice Ilde Grabovica Arnautović.

Domaćin i organizator programa bilo je udruženje “Mladi Bošnjaci”.

– Veliko nam je zadovoljstvo bilo provesti vrijeme i slušati njenu poeziju, ali i čuti kako to naša autorica kombinuje sevdah i poeziju, te na taj način čuva tradiciju Bosne i Hercegovine, naveli su iz udruženja.

Pored autorice o knjizi su govorile: Amina Čolak – predsjednica udruženja, Elma Memović – potpredsjednica i Dženita Kocaman – koordinatorica udruženja i Konzulata Bosne i Hercegovine u Bursi.

– Zahvalna dragom Bogu i sretna što se “Miris čežnje” širi i van granica Bosne i Hercegovine. Zahvaljujem se Udruženju “Mladi Bošnjaci” na organizaciji i srdačnom dočeku.

Bila mi je izuzetna čast promovisati svoju poeziju, pričati o našoj domovini i svom rodnom gradu, našim zemljacima u Turskoj i Turcima koji su pokazali veliko interesovanje za moju poeziju i bratsku ljubav prema našoj zemlji. Zahvaljujem se promotoricama i moderatoricama, istakla je autorica.

Pjesme autorice Ilde Grabovica Arnautović su zastupljene u četrdeset međunarodnih zbirki pjesama štampanih u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Turskoj.

Ilda Grabovica-Arnautović: Nekada je dovoljna samo jedna riječ da bi se uzburkale emocije koje bi pokrenule inspiraciju

Dobitnica je mnogih priznanja i nagrada. Tri pjesme su joj zastupljene u Antologiji savremene bosanskohercegovačke poezije „Poetska sehara“, po dvije pjesme u antologiji u Turskoj i Crnoj Gori.