Otvoreni teniski tereni u bosanskoj “Dolini piramida”

Događaji Vijesti
Foto: Screenshot/YouTube

Teniski tereni u parku “Ravne 2″ u bosanskoj “Dolini piramida” u Visokom otvoreni su danas revijalnim mečevima, prigodnom kulturno-umjetničkom manifestacijom, te zabavom koja će trajati do kasnih večernjih sati.

Terene je otvorio po mnogima najbolji teniser svih vremena Novak Đoković, koji je već duži niz godina redovan gost bosanske “doline piramida” i dobar prijatelj s njenim osnivačem Semirom Osmanagićem, te neki od najboljih regionalnih tenisra, međugorac Ivan Dodig, Slovenac Aljaž Bedene i reprezentativac BiH Aldin Šetkić.

Pred oko 2.000 gledalaca i uz prisustvo brojnih zvanica iz bh. političkog i kulturnog miljea, uz česte ovacije gledalaca ova četvorka je priredila spektakl u kojem su ponajviše uživali najmlađi. U posebnoj interakciji s Đokovićem, događaj su upotpunili mlade teniske nade iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije.

– Ovakav događaj se ne dešava često i drago mi je što ga mogu podijeliti sa svima vama. Nadam se da ćemo donijeti puno radosti, osmjeha, energije i pozitivnih misli, pogotovo djeci koje je došlo mnogo. Svi mi smo nekada bili mali, divili se velikim sportistima i sanjali da nekada postanemo kao oni – rekao je Đoković u svom obraćanju publici.

Đoković je na početku egzibicionih mečeva pozvao publiku na interakciju, te ih zamolio da “što više dobacuju”. Jedan od najboljih tenisera današnjice ne trenutke je zbijao šale na terenu, dok je u određenim momentima izuzetno snažnim i preciznim udarcima pokazivao zašto je u stvari jedan od najboljih u historiji ovog sporta.

Izgradnju terena finansirao je osnivač bosanske “Doline piramida” Semir Osmanagić, koji je još u martu zajedno sa Đokovićem došao na ideju izgradnje jednog terena sa čvrstog i jednog sa zemljanom podlogom.

Đoković je podravio brzinu kojom su tereni izgrađeni te najavio da će se na njima pripremati i trenirati vrhunski teniseri regiona zajedno sa njim, ali i mladi teniseri koji će u Visokom imati vrhunske uslove za usavršavanje teniskih vještina.

Osmanagić je najavio da u planu organizacija teniskih kampova, ali i turnira pod nazivom “Pyramyd cup”, na kojem će najverovatnije učestvovati najbolji igrači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH.

Očekuje da će novim sadržajima Visoko postati još atraktivnija destinacija za turiste, a sada i sportiste.

U kratkoj izjavi medijima napomenuo je da ovaj grad svojim piramidama i drugim sadržajem  privlači oko 200.000 posjetilaca godišnje, ali da očekuje da će uskoro taj broj narasti na oko pola miliona.

Fena