Šest hiljada biciklista vožnjom kroz Tuzlu ukazalo na očuvanje zraka i sigurnosti na cestama

Događaji
Foto: Klix

Tuzlanska biciklijada nezvanično je najmnogoljudnija rekreativna biciklijada na Balkanu…

Tradicionalna biciklijada danas je održana u Tuzli, a više od šest hiljada biciklista na svojim dvotočkašima prodefilovalo je glavnim saobraćajnicama, ukazavši na značaj očuvanja zraka. Jedinstveno su javnosti poručili da žive ekonomično i voze ekologično.

U organizaciji Biciklističkog kluba Tuzla danas je u ovom gradu održana biciklijada koja je već postala tradicionalni i najmasovniji događaj ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Rekordan broj učesnika pokazatelj je da se rekreativni biciklizam u ovom gradu, ali i ostatku naše zemlje nalazi u ekspanziji.

“Danas smo ponosni jer smo došli do desete tuzlanske biciklijade, uz mnogo učesnika i prijatelja koji su u Tuzlu došli iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Sa rekordne biciklijade iz Tuzle šaljemo poruku da vozimo ekonomično i živimo ekologično”, kazao nam je Mirsad Jusić, predsjednik Biciklističkog kluba Tuzla.

U Kalesiji održana prva Dječija biciklijada

S tim u vezi danas je “zelena kolona” biciklista prošla glavnim tuzlanskim saobraćajnicama, skrenuvši pažnju kako je bitno da smo svi svjesni i savjesni, odnosno kako svjesno i odgovorno trebamo postupati kroz život, posebno u kontekstu očuvanja kvaliteta zraka i mobilnosti.

“Trebamo biti primjer i budućim generacijama, ukazavši na to kako je biciko i biciklizam jedno od idelanih rješenja za umanjenje posljedica produkata automobila i ostalih drugih zagađivača planete Zemlje”, naveo je Jusić.

Organizatori tuzlanske biciklijade, skupa sa svim učesnicima, nadležnima su skrenuli pažnju na važnost poboljšanja kulture u saobraćaju, ali i kreiranju biciklističkih staza sa kojima se Tuzla baš i ne može pohvaliti.

“Na cesti kao biciklistkinja baš se i ne osjećam sigurnom jer vozači drugih prijevoznih sredstava nisu toliko savjesni. Voljela bih da se to promijeni. Ako je biciklijada način da pokažemo koliko biciklista ima u gradu, onda smo na pravom mjesu. Ovo je savršen događaj i svi koji imaju bicikle trebaju izaći i pokazati grdu koliko rekreativci mogu biti ambasadori svoga grada”, kazala nam je jedna od učesnica Bedrana Kaletović.

Tuzlanska biciklijada nezvanično je najmnogoljudnija rekreativna biciklijada na Balkanu.

Učesnici rekreativne vožnje Tuzlom imali su priliku obići centralni dio gradskog područja i razgledati najveći broj znamenitosti grada.

Iz Njemačke biciklima došli do BiH: Avantura duga 1600 kilometara (VIDEO)

Također, u okviru ovog događaja upriličena je i dječija biciklijada u okviru koje su najmlađi učesnici imali priliku pokazati svoja umjeća u upravljanju dvotočkašima.

 

Klix