Sir koji se proizvodi u Srbiji je najskuplji na svijetu, kilogram košta čak hiljadu eura

Zanimljivosti
Foto: VCG

Pule, sir koji se proizvodi u rezervatu prirode Zasavica u Srbiji, prvi je na listi najskupljih na svijetu, objavio je magazin Chef’s Pencil. Naime, kilogram košta čak hiljadu eura.

Ovaj srbijanski sir se proizvodi od magarećeg mlijeka. S obzirom na činjenicu da ove životinje daju vrlo malo mlijeka (oko dva decilitra dnevno) koje ne sadrži mnogo kazeina, proces pravljenja sira je izrazito komplikovan. Sve se radi ručno. Iz tog razloga se može reći da je cijena itekako opravdana.

Za jedan kilogram sira potrebno je čak 25 litara magarećeg mlijeka. Ono sadrži samo jedan posto mliječne masti, a koncentracija vitamina C je čak 60 posto veća u odnosu na onu koja se nalazi u kravljem mlijeku.

Tu su i vitamini A, D i E te kalcijum i omega-3 masne kiseline. U Zasavici se godišnje proizvede otprilike 100 kilograma sira.

“Naši kupci su najviše stranci, ambasadori. Bivši predsjednički kandidat iz Ukrajine je jednom prilikom kupio sve što smo imali na lageru. Singapurskom tajkunu smo prodali 12 kilograma sira. Njegov čovjek je tada došao avionom i uzeo sve to za neku zabavu koja je koštala gotovo 10 miliona eura”, ispričao je ranije za portal Nova.rs Slobodan Simić, direktor rezervata prirode Zasavica.

Druge vrste sireva koje su uvrštene na listu najskupljih možete pogledati ovdje.

 

Klix