Svečanom ceremonijom otvoren 28. Sarajevo Film Festival

Događaji Magazin
Foto: Klix

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu počeo je 28. Sarajevo Film Festival. U narednim danima publika će imati priliku uživati u gledanju 235 filmova iz 62 zemlje.

SFF je otvoren projekcijom filma “Trougao tuge” švedskog reditelja Rubena Ostlunda. Film će biti prikazan i u Ljetnom kinu Coca-Cola, Ljetnom kinu Stari Grad te u Mostaru u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar.

“Trougao tuge”, za koji Ostlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Spomenuto filmsko ostvarenje je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Ostlundu je uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ukrajinski reditelj Sergej Loznitsa također je dobitnik spomenute nagrade.

“Sarajevo je postalo simbol ljudske osjetljivosti, nježnosti, krhkosti, ali i simbol otpora. Moja zemlja danas, Ukrajina, nalazi se pod agresijom i brutalnim napadom. Upravo zato mi toliko znači što ovu nagradu primam upravo Sarajevu. Slava Ukraini”, poručio je Loznitsa prilikom preuzimanja nagrade.

Voditeljica ceremonije otvaranja 28. izdanja SFF-a bila je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković, koja je festival zvanično proglasila otvorenim.

Svečani prijem povodom otvaranja festivala održan je pod pokroviteljstvom MTA grupe.

Filmovi su razvrstani u 19 programa, od čega 51 film iz naše regije u četiri takmičarske selekcije čini SFF najvećom prezentacijom kinematografija jugoistočne Evrope na svijetu.

Podsjećamo, ulaznice za filmove u programu 28. SFF-a možete kupiti u glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru (Branilaca Sarajeva 24). Više detalja o radnom vremenu i cijenama pronađite ovdje.

Ulaznice možete nabaviti i online na sff.ba i tickets.sff.ba. Raspored projekcija pogledajte na ovom linku. Plaćanjem ulaznica UniCredit MasterCard karticama putem online platforme ostvarujete 30 posto popusta. 28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.

Klix