„Trčim za mir!“

Događaji

„Trčim za mir!“ je događaj koji planira da okupi sve one koji žele da doprinesu promociji mira i zdravog stila života. Ovaj međunarodni događaj sportsko-humanitarnog karaktera ujedno doprinosi promiciji turističkog potencijala ovog dijela Bosne i Hercegovine, organizuju nevladine i neprofitne organizacije Global Analitika iz Sarajeva, Klub MASA iz Mostara i Pomozimo djeci iz Banja Luke.  Prva po redu ovogodišnja utrka je posvećena želji za mirom u Bosni i Hercegovini i svijetu, a moto utrke je „Nema puta ka miru. Mir je put!“.

Podršku su iskazale društveno-odgovorne kompanije i institucije HNK i Grada Mostara.

„Važno je naglasiti da su do sada u značajnoj mjeri međunarodni događaj podržali kompanija Greenstat BiH i Norveško-bosanska privredna komora, Ambasada Slovačke u BiH, kao i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž, Sportski savez Grada Mostara, Gradsko vijeće Grada Mostara, Vijeće mladih Grada Mostara, Turistička zajednica HNK/Ž, kao i društveno-odgovorne kompanije Vivia, Argeta i Sonic studio“, stoji u saopštenju organizacionog odbora trke.

Veći dio trkačke staze prostire se u rejonu Rujište koji je smješten u podnožju planine Prenj, staza prolazi kroz područja tri opštine i to: Istočni Mostar – Mostar – Konjic. Rujište je udaljeno 25 km od Mostara, nalazi se na nadmorskoj visini od 1050 metara. Posebnosti idiličnog Rujišta su endemske vrste bora, poznata “munika” i izuzetno čist zrak i okoliš. Rujište kao planinski prostor je poznat kao najbogatije područje kisikom u ovom dijelu Evrope. Prelijepi planinski krajolik bogat kisikom, je idealan za sve sportiste, ali i rekreativce i ostale posjetioce što ovu trku čini posebno privlačnom.

Trka će se održati na 01. oktobra sa početkom u 12:00 sati na trail stazi od 5, 10 i 21 km. Prijaviti se možete do 27.09.2022. godine putem web stranice www.trcimzamir.org ili ovog linka. Pitanja i zahtjev za dodatnim informacijama možete uputiti i putem vibera na broj 066/461-363.

Ova trka ne samo da promoviše važnost održivosti mira i zdravog stila života, već i društvenu odgovornost prema zajednici, gdje prilikom svake uplate kotizacije, 10.00 KM direktno uplaćujemo Javnoj ustanovi Dječiji dom Mostar, koji obezbjeđuje njegu djece izvan vlastite porodice, skrb za mlade koje obuhvaća privremeni smještaj te cjelodnevni boravak za djecu bez roditelja, djece koju roditelji zanemaruju i sl.

Za sve one koji neće biti u mogućnosti da nam se pridruže i podrže, postoji mogućnost da trče izabranu distancu virtualno, uz dokaz o istrčanoj ruti sa Strave, će putem pošte dobiti majicu i finišersku medalju. Jer mir gradimo zajedno!

Mi smo zajednica, dijelimo istu strast, trčimo zajedno i udružimo snage na ovom jedinstvenom događaju, u ime univerzalnog cilja koji se zove: MIR!

Svi prijavljeni trkači uz plaćenu kotizaciju dobit će:

  • super kvalitetnu i kul dizajniranu majicu
  • unikatnu finišersku medalju
  • okrepe na ruti trke
  • medicinsku skrb
  • poklone naših sponzora
  • elektronsko mjerenje vremena
  • svježenje i ručak nakon trke

 

Utrka je limitirana na 400 sudionika. Organizator će po prijavi tolikog broja učesnika zatvoriti prijave i prije naznačenih rokova. Prijava za trku je važeća nakon uplate startnine!

Pravo nastupa

Na utrci mogu nastupiti svi koji na dan utrke imaju navršenih 10 godina, za trku od 5 km. Maloljetne osobe mogu nastupiti uz prethodno odobrenje roditelja. Osobe mlađe od 10 godina, smiju nastupiti uz odobrenje roditelja i liječnika. Osobe mlađe od 8 godina ne smiju nastupiti na utrci.

Prijavom na utrku učesnik je saglasan da organizator smije koristiti fotografije nastale za vrijeme, neposredno prije i poslije utrke za svoje interne potrebe i potrebe promocije događaja. Natjecatelj je saglasan da organizator smije koristiti njegove osobne podatke za internu komunikaciju i u promocijske svrhe organizatora.

Preuzimanje startnih paketa na Rujištu (Mostar) – hotel & restoran „Snježna kuća“:

Petak 30.09. od 17:00 do 21:00 sati

Subota: 01.10. od 08.00 do 10.00 sati