Tuzlanka Almira Delibegović-Broome na čelu pravosuđa Škotske

Vijesti
Foto: Areas of Expertise

Almira Delibegović-Broome porijeklom iz Tuzle imenovana je za novu predsjedavajuću škotskog ogranka dobrotvorne organizacije za reformu prava “Justice”.

“Almira Delibegović-Broome QC preuzeti će ulogu predsjedavajućeg pravosudnog sistema Škotske (Justice), naslijedivši Shelagh McCall QC na mjestu predsjedavajućeg škotskog ogranka dobrotvorne organizacije za reformu prava”, saopćeno je.

Vijest o tome na Twitteru podijelila je baronesa Arminka Helić.  Ona je čestitala svojoj zemljakinji na velikom postignuću.

Kako je objašnjeno, Justice je “na čelu reforme zakona u Ujedinjenom Kraljevstvu od 1957. godine, sa ciljem da promovira pravedniji i pristupačniji pravosudni sistem za sve, provodeći istraživanje i generirajući praktične, izvodljive preporuke za reformu”.

Ova institucija je osnovana 2012. godine, nakon uspješne intervencije u predmetu Cadder protiv HM Advocate, i fokusira se na relevantna pitanja unutar škotskog pravosudnog sistema.

Izvršna direktorica Justice, Fiona Rutherford, rekla je: “Nevjerovatno mi je drago što mogu poželeti dobrodošlicu Almiri Delibegović-Broome QC u Justice Scotland i radujem se radu s njom. Almira nam se pridružuje u vrijeme kada povećavamo svoj rad u Škotskoj, a njena stručnost i iskustvo bit će od neprocjenjive važnosti u generiranju dugotrajnih, sistemskih promjena unutar škotskog pravnog sistema”.

“Čast je i privilegija preuzeti ulogu predsjedavajućeg Justice Scotland. Odbrana vladavine prava važnija je nego ikad. Radujem se što ću raditi sa našim članstvom i nadograđivati ​​se na rad mojih istaknutih prethodnika, kako bi pravosudni sistem radio pošteno i efikasno za sve”, stoji u izjavi Delibegović-Broome.

U objavi o njenom imenovanju navedeno je i da je “porijeklom iz Bosne i Hercegovine, gdje su joj studije prava prekinute zbog rata”

“Stekla je LLB (Hons) na Univerzitetu Edinburgh i LLM na Harvardu, gdje je bila Fulbright stipendistkinja. Postupala je u brojnim javnopravnim predmetima tokom godina i bila je stalni savjetnik Uprave za prihode i carine Njenog Veličanstva u periodu od 2012. do 2015. godine. Almira je član odbora dobrotvorne organizacije Remember Srebrenica (Škotska), član poslovnog odbora Generalnog vijeća Univerziteta u Edinburghu, nezavisna neizvršna osoba u Nadzornom odboru Deloitte UK i u njegovom Odboru za upravljanje revizijom, te član Savjetodavnog odbora računovođe u stečaju”.

Almira Delibegović – Broome će preuzeti ulogu predsjedavajućeg pravosuđa Škotske 21. juna 2022, prenosi akta.ba.