Film o ljepotama BiH osvojio prvo mjesto na festivalu u Japanu!

Vijesti

Turistički promotivni film „Zašto Bosna i Hercegovina može biti broj jedan turistička destinacija na svijetu“, autora Roberta Dacešina i njegovog saradnika Milana Banjca, proglašen je najboljim turističkim filmskim ostvarenjem u kategoriji najboljih turističkih destinacija – zemalja, na prestižnom Japanskom svjetskom festivalu turističkog filma. Festival je održan 16. i 17. marta 2022. godine na ostrvu Joron.

Nagradu je u ime dobitnika preuzeo specijalni gost Festivala, ambasador Bosne i Hercegovine u Japanu Siniša Berjan. Berjan se zahvalio organizatorima Festivala i međunarodnom žiriju na izuzetno pozitivnoj evaluaciji i vrijednom priznanju za turistički promo video iz BiH.

Organizatori Festivala ocjenili su nagrađeni turistički film Roberta Dacešina veoma visokim ocjenama. Također, prenijeli su ambasadoru svoje divljenje prema turističkim atrakcijama i prirodnim ljepotama naše zemlje – saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu.

U takmičarkom dijelu Festivala učestvovala su ukupno 1.542 videa iz brojnih zemalja svijeta. To je ujedno i najveći broj primljenih aplikacija u historiji održavanja Festivala. Prva festivalska nagrada za BiH turistički promo video je od izuzetnog značaja uzimajući u obzir broj pristiglih aplikacija te izuzetno stroge kriterijume međunarodnog žirija.

U okviru zvaničnog programa Festivala održan je i poseban jednosatni forum posvećen turizmu u BiH. Forum je izazvao veliku pažnju učesnika Festivala. Glavni učesnici foruma su bili ambasador Siniša Berjan i Akihiro Kašima (Akihiro Kashima), predsjednik međunarodnog žirija Festivala.

Na poziv ambasadora, eminentni japanski stručnjaci iz oblasti turizma, potvrdili su mogućnost skore posjete BiH, s ciljem dalje promocije.

Japanski svjetski festival turističkog filma je oficijelni član Međunarodnog komiteta turističkih filmskih festivala – saopćeno je iz Ambasade BiH u Japanu.

Super Portal/Buka