Sportski događaj „Trčim za mir!“ okupio preko 100 učesnika

Događaji

Sportski događaj pod nazivom „Trčim za mir!“ je održan dana 01. oktobra 2022. godine u širem području planine Rujište, 25 km sjeverno od Mostara. Ovaj događaj je okupio preko 100 učesnika i posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i regiona, uprkos promjenjivom vremenu koje je karakteristično za ovo planinsko područje.

Osnovni motiv svih prijavljenih učesnika, kao i onih 15 koji su trčali virtualno je njihova želja da doprinesu promociji mira i zdravog stila života. Trka je sportsko-humanitarnog karaktera ujedno je to bila prilika da se promoviše turistički potencijal ovog dijela Bosne i Hercegovine, tačnije područje Rujište, nadaleko poznato po čistom zraku i prelijepim šumama. Trkači i trkačice koji su došli iz Hrvatske, Srbije, i drugih država, kao i neki koji su iz BiH prvi put su bili na ovoj stazi i inače na ovom planinskom području, su bili iznenađeni ljepotom same staze i prirode.

Događaj su organizovale nevladine i neprofitne organizacije Global Analitika iz Sarajeva, Klub MASA iz Mostara i Pomozimo djeci iz Banja Luke, što je ovaj događaj činilo posebno zanimljivim.  Ovo je bila prva po redu utrka koja je posvećena želji za mirom u Bosni i Hercegovini i svijetu, a moto utrke je „Nema puta ka miru. Mir je put!“. Želja organizatora je da ova trka postane tradicionalna i da uđe u programe mirovnih aktivnosti kao i turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Podršku događaju su iskazale društveno-odgovorne kompanije i institucije HNK, Grada Mostara, Banja Luke, Visokog, Sarajeva i drugih gradova. „Važno je naglasiti da su u značajnoj mjeri međunarodni događaj podržali kompanija Greenstat BiH i Norveško-bosanska privredna komora, Ambasada Slovačke u BiH, kao i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž, Sportski savez Grada Mostara, Gradsko vijeće Grada Mostara, Vijeće mladih Grada Mostara, Turistička zajednica HNK/Ž, hotel Snježna kuća, kao i društveno-odgovorne kompanije Vivia, Argeta, Vispak, Biolectra i Sonic studio“, naveli su iz organizacionog odbora trke.

Trka je održana sa početkom u 12:00 sati na trail stazama od 5, 10 i 25 km, iako je bilo oblačno vrijeme to nije omelo takmičare da daju sve od sebe. Pobjednici u muškoj kategoriji Zelene staze, odnosno na 5 km su Elmir Hasić, Mujo Trako i Jasmin Muratović, dok u kategoriji žena Naomi Manđeralo, Aida Suljić i Vahida Mustafić. Pobjednici u muškoj kategoriji Plave staze, odnosno 10 km su Jasmin Pajević, Adnan Bajrić i Nedim Efendić, dok u kategoriji žena pobjednička postolja su osvojile Belma Baralija, Blanka Zahajska i Ivana Zovko. Na najdužoj Crvenoj stazi, od 25 km, u muškoj kategoriji pobjednici su Sanel Uzunović, Almir Jašarević i Dino Šerer, a u kategoriji žena Selma Kukić i Selma Brčić.

Detalje kao i profesionalne fotografije nastale u toku trke i u posebnom ambijentu možete vidjeti uskoro putem Facebook stranice utrke.

Jedan od članova organizacionog odbora Bojan Šukurma koji je i iskusni trkač je izjavio: „Prema mišljenju većine trkača radi se o zahtjevnoj i najljepšoj trkačkoj stazi u BiH, pa čak i u regionu. Svaki put se iznenadim da u Bosni i Hercegovini imamo ovako lijepe staze u idiličnom i čistom prirodnom okruženju, te sam obradovan da smo pronašli još jedan dragulj u trkačkoj ponudi BiH“.

Inače, veći dio trkačke staze prostire se u rejonu Rujište koji je smješten u podnožju planine Prenj, staza prolazi kroz područja tri opštine i to: Istočni Mostar – Mostar – Konjic. Rujište je udaljeno 25 km od Mostara, nalazi se na nadmorskoj visini od 1050 metara. Posebnosti idiličnog Rujišta su endemske vrste bora, poznata “munika” i izuzetno čist zrak i okoliš. Rujište kao planinski prostor je poznat kao najbogatije područje kisikom u ovom dijelu Evrope. Prelijepi planinski krajolik bogat kisikom, je idealan za sve sportiste, ali i rekreativce i ostale posjetioce što je ovu trku činilo posebno privlačnom, tako da je bilo prisutno i dosta rekreativaca i posjetioca.

„Ono što bih ja naglasila je da je trka imala i svoj humanitarni karakter, jer smo dio prikupljenih sredstava uplatili i Javnoj ustanovi Dječiji dom Mostar. Takođe smo djecu štićenike ove ustanove uključili u samu organizaciju trke, kroz volonterske i druge pomoćne aktivnosti. Još jednom koristim priliku da se zahvalim svima koji su nas podržali i hvala svim učesnicima koji su uprkos zauzetosti došli i podržali nas u plemenitoj ideji“, kaže ambasadorica trke Anesa Agović i sama učesnica mnogih trkačkih događaja u BiH i Evropi.

Iz organizacionog odbora su za kraj željeli prenijeti poruku: Mi smo zajednica, dijelimo istu strast, trčimo zajedno i udružimo snage u ime univerzalnog cilja koji se zove: MIR!